Profesinių sąjungų ir darbo tarybų veiklos santykis Lietuvoje ir Europos Sąjungoje - Kasiliauskas, Nerijus (Teisė, 2008)
Straipsnyje1 nagrinėjamas papildomų darbuotojų atstovų institucionalizavimas Europos Sąjungos valstybėse ir Lietuvoje. Straipsnio tikslas – nustatyti profesinių sąjungų ir darbo tarybų veiklos santykį. Norint įdiegti realiai veikiančią papildomą darbuotojų atstovavimo sistemą, nepakanka priimti vien darbo tarybų įstatymą. Todėl daugelio naujųjų Europos Sąjungos valstybių, ir Lietuvos, teisėkūra yra tik teorinio, o ne praktinio lygmens, ir darbuotojai, be profesinės sąjungos atstovavimo, retai naudojasi papildoma atstovavimo galimybe. In the article author analyses the institution of workers’ subsidiary representatives in Lithuania and the European Union. The purpose is to describe relations between trade unions and works councils. To establish an effective subsidiary system of workers’ representation an adoption of a Law on Works Councils is not enough. In many cases in new member states of European Union and Lithuania also an adoption of legal acts is of a theoretical level only, and not a practical one, as workers, beside a representation by a trade union, rarely use a subsidiary channel of representation.