KONSTITUCINĖ IŠIMTINĖS PADĖTIES SAMPRATA: TEISĖTUMO IR BŪTINUMO SANTYKIS VIEŠOJOJE TEISĖJE - Vainorienė, Aušra (Teisė, 2014)
Straipsnyje įvairiais aspektais analizuojama išimtinės padėties teisinė samprata. Terminas „išimtinis“ viešosios teisės diskurse dažniausiai apibūdina tam tikrus veiksmus ar priemones, kurie nukrypsta nuo teisės ir visų pirma nuo konstitucinių normų ar principų. Kyla klausimų: ar išimtinė padėtis gali būti reguliuojama universaliomis teisės priemonėmis? Ar protinga „ištempti“ viešosios teisės sampratą už konstitucijos ribų krizinėmis situacijomis? This article examines the legal notion of the state of exception. The term “exceptional” is used in public law to indicate a measure that deviates from legal and most importantly constitutional standards. This paper aims to answer, if state of exception can be governed by universal law? Does it make sense to stretch the notion of public law beyond the constitution to emergency situations?