Kankinimo samprata tarptautinėje teisėje - Drakšas, Romualdas; Valutytė, Regina (Teisė, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama kankinimo samprata tarptautinėje teisėje: detalizuojami sudedamieji kankinimo sąvokos elementai, atskleidžiamos jų turinio nustatymo problemos. Autoriai analizuoja, kas lėmė tarptautinėje teisėje vyraujančios kankinimo sąvokos, siejamos su tyčiniu specialaus subjekto veikimu ar neveikimu, kuriuo aukai sukeliamas stiprus fizinis ar psichinis skausmas ar kančia, nustatymą. Įvardijami kankinimo sampratos skirtumai, atsižvelgiant į tai, ar tarptautinės teisės nuostatomis reguliuojama individuali asmens baudžiamoji ar valstybės, pažeidusios tarptautinius įsipareigojimus, atsakomybė. The article covers the analysis of the concept of torture in international law: it elaborates the elements of the definition of torture and deals with the problems of determination of their content. The authors analyze the factors that might have influenced the establishment of the definition of torture that prevails in international law and is associated with intentional conduct of a public officer causing severe pain or suffering, whether physical or mental. The article also identifies the differences in the concept of torture as a basis for individual criminal responsibility and state liability for infringement of international commitments.