JURA NOVIT CURIA PRINCIPO TAIKYMAS TARPTAUTINIAME KOMERCINIAME ARBITRAŽE - Daujotas, Rimantas; Kozubovska, Beata (Teisė, 2013)
Straipsnyje analizuojamas jura novit curia principo taikymas tarptautiniame komerciniame arbitraže. Arbitraže nėra nusistovėjusios jura novit curia principo taikymo praktikos. Straipsnyje siekiama išanalizuoti šios lotynų dogmos pritaikymą nagrinėjamam alternatyvaus ginčų nagrinėjimo būdui. Pagrindinis tyrimo klausimas – ar jura novit curia yra teisė, kuria arbitrai gali pasinaudoti arba nepasinaudoti, ar pareiga, kurią arbitrai privalo vykdyti. This article discusses arguable aspects of the application of jura novit curia in international commercial arbitration. There is no uniform practice applicable to the use of concept jura novit curia in the field. The research aims at addressing the appropriateness of jura novit curia in international commercial arbitration. Whether jura novit curia is only a power arbitrators may exercise or an obligation that tribunals must obey?