Valstybių konkurencijos mokesčiais apraiškų teisiniai aspektai - Lukas, M indaugas indaugas (Teisė, 2009)
Straipsnyje analizuojama tarpvalstybinė konkurencija tiesioginiais mokesčiais, tipinės jos formos ir valstybių taikomi būdai riboti neigiamus konkurencijos mokesčiais padarinius nacionalinėms mokestinėms pajamoms, siekiant atskleisti, jog konkurencijos mokesčiais fenomenas, nepaisant itin aiškaus politizuotumo, gali ir turi būti ir teisės mokslo interesų sritis. Suvokiant, kad išsami teisinė šio itin sudėtingo ir daugialypio reiškinio ar jį identifikuojančių elementų analizė tokios apimties darbe neįmanoma, čia bandoma iš teisinių perspektyvų įvertinti aktualiausius ir reikšmingiausius nacionalinėms mokesčių sistemoms tiesiogiai darančius įtaką valstybių konkurencijai mokesčiais aspektus, bandant prisidėti prie kryptingos tolesnės teisinės diskusijos. In this article phenomenon of international tax competition, typical its forms and measures to counter its harmful effects on national tax revenues are analyzed, trying to reveal, that, despite deep political nature, international tax competition might and should be in the scope of interests of tax lawyers. Realizing, that in such article it is not possible to provide comprehensive legal analysis, author seeks in legal light to introduce relevant and most important aspects of tax competition phenomenon that directly influences national tax systems, trying to encourage further legal discussion.