Energetikos politika ir Lisabonos sutartis: Ispanijos patirtis energetikos sektoriuje - Abad, Nuria Díaz Díaz; Moreno, Fernando Díez Díez (Teisė, 2009)
Lisabonos sutartimi sprendžiami Europos piliečiams keliantys nerimą klausimai, joje visapusiškai atsispindi politinis pasiryžimas spręsti dvigubą uždavinį – kovoti su klimato kaita ir parengti tinkamą energetikos politiką. Pirmą kartą į sutartį įtrauktas energetikos skirsnis, kuriame nustatomi šios srities Sąjungos politikos tikslai užtikrinti tinkamą energetikos rinkos veikimą, visų pirma energijos tiekimą ir efektyvaus energijos naudojimo skatinimą bei naujų formų energijos ir atsinaujinančių energijos šaltinių paiešką. Autoriai apžvelgė pasaulyje vykstančias sparčias permainas, kai ES privalėjo imtis spręsti globalizacijos, klimato ir demografinės kaitos, saugumo, energetikos bei kitas problemas. Minėtos problemos ir Ispanijos patirtis energetikos sektoriuje yra plačiai analizuojamos šiame straipsnyje.