Teisės samprata: logikos taikymo problematika - Gumbis, Jaunius (Teisė, 2010)
Šiame darbe analizuojamas loginis teisės normos taikymas ir teisės supratimas bei siekiama parodyti, kad analizuojant ir taikant teisės normą svarbi reikšmė turi būti teikiama kitiems veiksniams, o ne tik hipotetiniam silogizmui taikyti. Taip pat analizuojama logikos reikšmė, kai yra taikomas teismo precedentas. Atskleidžiamos loginio mąstymo problemos: logika gana dažnai pradedama naudoti kaip piktnaudžiavimo teise įrankis, be to, ji riboja išsamų teisės aiškinimą istoriniu, teleologiniu, lyginamuoju ir kitais metodais, neleidžia lanksčiai remtis teisės principais. Šios tezės nagrinėjamos iš šiandienės visuomenės aktualijų, teisinio argumentavimo pozicijų. This article deals with logic application of legal provisions and understanding of law seeking to show that in analysing and applying legal provisions significance should be given to other factors than only to application of hypothetic syllogism. It also contains the analysis of a logic meaning when case law is applied. Problems of logic thinking are also addressed: rather often, logic is used as a tool of abuse of law; logic also restricts a comprehensive interpretation of law through historical, theological, comparative and other methods, and precludes a flexible application of legal principles. These propositions are viewed from the perspective of contemporary social issues and legal argumentation.