Vilniaus universiteto Teisės fakulteto akademinė bendruomenė didžiųjų sukrėtimų metais (1940–1945) - Maksimaitis, Mindaugas (Teisė, 2010)
Straipsnyje apibūdinama iš Kauno Vytauto Didžiojo universiteto į Vilniaus universitetą 1940 metų pradžioje perkelto Teisių fakulteto profesūra ir studentija ir, panaudojus kai kuriuos naujai išaiškėjusius šaltinius, aptariami esminiai šios akademinės bendruomenės pokyčiai, įvykę per keletą pirmųjų metų ryšium su sovietine Lietuvos okupacija, su hitlerine ir su antrąja sovietine okupacijomis, kurių eigoje faktiškai neliko senosios profesūros, o vienas gausiausių ir jaunimo tarpe populiariausių fakultetų virto rekordiškai mažu akademiniu vienetu. The article pictures the professorate and students of Kaunas Vytautas Didysis University that have been transferred to Vilnius University in 1940. Based on certain newly discovered sources, the article describes essential changes to the academic community that have happened in relation to the Soviet occupation of Lithuania during the summer of 1940, Hitler‘s occupation during the summer of 1941 and the second soviet occupation in 1944. During these periods, old professorate has virtually disappeared, whereas one of the largest and most popular faculties among the young has become an especially small academic unit.