Nacionalinio teismo vaidmuo įgyvendinant Europos Sąjungos teisę ir teisinio saugumo principo pažeidžiamumas - Žaltauskaitė-Žalimienė, Skirgailė (Teisė, 2011)
Straipsnyje analizuojamas nacionalinio teismo vaidmuo įgyvendinant Europos Sąjungos (ES) teisę, ypač atkreipiant dėmesį į Europos Sąjungos teisės viršenybės ir teisinio saugumo principų galimą koliziją bei jų suderinamumo problematiką, kuri straipsnyje atskleidžiama remiantis Europos Teisingumo Teismo (ETT) praktika. Nagrinėjamas ETT Lucchini sprendimas, šio sprendimo išvadų reikšmė res judicata principui jo ribojimo požiūriu. The article deals with the role of national court in implementation of the EU law. In particular, attention is paid to the problem of possible collision and compatibility between the principles of supremacy of the EU law and legal certainty which is revealed relying on the ECJ case-law. The ECJ Lucchini judgment is also analysed as well as significance of its outcomes to the principle of res judicata in regard to the limitation of the latter. sp;