Teisė į teisingą atlyginimą: europiniai standartai - Świątkowski, Andrzej Marian Marian (Teisė, 2011)
Teisingo atlyginimo už darbą principas įtvirtintas 1961 m. Europos socialinėje chartijoje ir 1996 m. Pataisytoje socialinėje chartijoje. Tačiau minėtuose teisės aktuose nepateikiama teisingo atlyginimo sampratos, o neaiškus terminas leidžia rastis skirtingoms interpretacijoms, kurioms tirti iki šiol Lietuvoje buvo skirta mažai dėmesio. Šiame straipsnyje detaliai analizuojami Socialinių teisių komiteto pateikti teisingo atlyginimo aiškinimo metodai. Tyrimo tikslas – išskirti skirtingas teisingo atlyginimo sampratas, jas palyginti ir įvertinti Lenkijos valstybės darbo užmokestį teisingo atlyginimo sampratos požiūriu. Naudojamasi sisteminio aiškinimo, lyginamuoju, loginės analizės ir statistiniais metodais. Šiais metodais vertinamos Lenkijos Respublikos galimybės ratifikuoti Europos socialinės chartijos 4 straipsnio 1 dalį. European Social Charter of 1961 and the Revised European Social Charter of 1996 establishes the principle of fair remuneration. However these legal acts do not give the exact definition of this principle. The vague term generates different interpretations which have not been properly analysed in Lithuanian labour law so far. This paper analyses the methods to define fair remuneration, provided by the Committee of Social Rights. The purposes of this research are to identify various interpretations, to compare them and to evaluate Polish remuneration in the terms of fair remuneration. The author of this paper uses systematic interpretation, comparison tests, logical analyses and statistical methods. These methods enable the author to conclude on the possibilities of Poland to ratify article 4 § 1 of the European Social Charter.