Priklausomą ir savarankišką darbą atskiriančių požymių pokyčiai - Martišienė, Beata (Teisė, 2011)
Straipsnyje analizuojami sunkumai, su kuriais susiduriama taikant Lietuvoje priklausomą ir savarankišką darbą atskiriančius kriterijus. Straipsnio tikslas – išanalizuoti priklausomą ir savarankišką darbą atskiriančių kriterijų pokyčius, įvertinti, kurie skiriamieji požymiai turi lemiamą reikšmę sprendžiant, kokie yra susiklostę šalių santykiai, ir pateikti pasiūlymus dėl lemiamų skiriamųjų požymių turinio. Literatūros ir dokumentų mokslinės analizės ir logikos metodais, remiantis teisės mokslininkų T. Davulio, I. Nekrošiaus, S. Deakino ir kitų darbais lemiamais skiriamaisiais požymiais pripažįstami subordinacijos ir pelno / nuostolių rizikos pasidalijimo požymiai. This article deals with issues which occur during the process of application of criteria which differentiate dependent labour and independent work in Lithuania. The purposes of the research are: to analyse changes in criteria which differentiate dependent labour and independent work; to evaluate which of these criteria are decisive; to make suggestions about the content of these criteria. Methods of scientific analysis of documents and literature as well as logic methods were used. The researches of professor I. Nekrošius, docent T. Davulis, S. Deakino and others are very important to this topic. This article concludes that decisive criteria to differentiate dependent labour and independent work are subordination and the risk of profit or loss.