Teisės konstitucionalizavimo dinamika - Mesonis, Gediminas (Teisė, 2011)
Straipsnyje nagrinėjamos problemos, susijusios su teisės konstitucionalizavimu. Konstatuojama, kad, nors teisės konstitucionalizavimas yra de jure konstitucinės prigimties, tačiau tokia teisės raida objektyviai susiduria su probleminiais aspektais. Pabrėžiama, kad teisės konstitucionalizavimo dinamiką tik menkai nulemia konstitucinės justicijos institucijų veikla. Konstatuojama, kad teisinio reguliavimo dinamiškumas ir subjektų, galinčių inicijuoti konstitucingumo patikrą, aktyvumas yra tie šaltiniai, kurie turi įtakos šio proceso spartai ir mastui. This article deals with the problems of the dynamic of the process of constitucionalization of laws. This article shows the paradoxical aspect of the process of constitutionalization of laws. Even though constitutionalization proceeds when institutions of constitutional justice execute control on legal acts legitimacy, still intensity of legal system constitutionalization is not being determined by the constitu-tional justice institution. The scope of the particular country’s contitutionalization of law depends on society, to be precise, on the subjects of legal relations, on legal consciousness and initiative on the need and value of the constitutionalization of law.