Pareiga atskleisti informaciją komercinių ikisutartinių santykių kontekste - Jakaitė, Agnė (Teisė, 2011)
Publikacijos autorė analizuoja Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 6.163 straipsnio 4 dalyje įtvirtintą reikalavimą ikisutartinių santykių šalims atskleisti viena kitai joms žinomą informaciją, turinčią esminę reikšmę sutarčiai sudaryti. Straipsnyje nagrinėjamas šio teisinio įpareigojimo turinys komerciniuose teisiniuose santykiuose Lietuvos civilinės teisės kontekste ir lyginamas jo vertinimas užsienio jurisdikcijose. Taip pat atsižvelgdama į tai, kad verslininkams pripažįstami didesni rūpestingumo pareigos standartai, o derybose dėl komercinio pobūdžio sutarčių taikoma žemesnio laipsnio pareiga atskleisti informaciją, autorė tiria šių pareigų santykio problematiką, kuri reikšminga nustatant ir ikisutartinės atsakomybės taikymo ribas. The author analyses the pre-contractual obligation to disclose the information which is of the essential importance for the conclusion of contract as established in the part 4 of the article 6.163 of the Lithuanian civil code. In this publication the content of this duty in commercial civil relations under the Lithuanian civil law is compared with its assessment in foreign jurisdictions. Considering that the higher standards are recognised for the duty of care to the professionals and that during the commercial negotiations the obligation to disclose information is applicable with the lower degree, the author of this article examines the relationship between these two mentioned requirements (i.e. duty to disclose and to duty of care) which are also significant in practice while determining the limits of the pre-contractual liability.