Tautų teisė į vienašalę secesiją - Dumbrytė, Aistė (Teisė, 2012)
Straipsnyje siekiama atsakyti į klausimą, ar tautos turi teisę į vienašalę secesiją, o jei tokia teisė gali būti laikoma kompensacine, tai kokios yra jos atsiradimo sąlygos. Remiantis tarptautinės bendrijos pripažintų ir nepripažintų secesijos atvejų analize išskiriamos šešios sąlygos, kuriomis vadovaujantis galėtų būti nustatytas vienašalės secesijos teisėtumas. The article aims to answer the question whether nations have the right to unilateral secession, and if there is a remedial right to secede, what the conditions for its granting are. On the basis of previous cases of secession, which were approved or condemned by the international community, six conditions for determining the legitimacy of a unilateral secession are listed.