Draudimai lietuvių paremijose: sąsajos su mitologiniais tikėjimais - Džekčioriūtė, Vita (Tautosakos darbai, 2026)
Straipsnyje dėmesys telkiamas į du šnekos žanrus: patarles ir tikėjimus. Tyrimu siekiama išryškinti tris lietuvių paremijų aspektus: tam tikrų socialinių normų steigimą per draudimus, mitologinės mąstysenos raišką per vaizdinius ir sąveiką su kitu trumpuoju folkloro žanru – tikėjimais. Straipsnyje patarlės, susijusios su mitologine mąstysena, nagrinėjamos sugrupuotos į aštuonias skirtingas temas. Tyrime taip pat aptariami draudimų patarlėse raiškos aspektai. Peržvelgus lietuvių mitologinių paremijų su draudimais visumą galima teigti, kad kai kurie tikėjimų ir patarlių tekstai savo forma yra identiški arba labai panašūs. Tokiais atvejais priskyrimas konkrečiam folkloro žanrui priklauso nuo konteksto, kuriame šie tekstai yra vartojami.
Keywords: šnekos folkloras; tikėjimai; mitologinė mąstysena; paremiologija; socialinės normos; žanrų sąveika