Uzbekų patarlės su pinigų pavadinimais: diachroninė analizė - Abdullaeva, Nargiza (Tautosakos darbai, 2026)
Diachroninė patarlių analizė suteikia moksliškai vertingų rezultatų, padedančių suprasti ne tik patarlės perteikiamą mintį, bet ir originalias jos sudedamųjų dalių, kaip antai pinigų pavadinimai, reikšmes senojoje ir naujesnėje tautos istorijoje – šiuo atveju uzbekų. Pinigų pavadinimai yra ypatingi, nes savitai funkcionuoja tam tikrose uzbekų patarlėse, kurios neretai matomos ar girdimos šiuolaikinės uzbekų visuomenės komunikacijoje, veikdami jų struktūrą ir reikšmę. Be to, angliškų atitikmenų nustatymas išplečia uzbekų kalbos, mentaliteto, kultūros ir istorijos pažinimą kitose šalyse.Šis straipsnis skirtas uzbekiškų patarlių, kurių struktūrose yra senovinių (miri, hemir, paqir, kepak, chaqa) ir šiuolaikiškesnių (pul, tiyin, so‘m) pinigų pavadinimų, tyrimui. Tiksliau, buvo pasirinktos 26 uzbekų patarlės, kuriose minimi pinigai, ir išanalizuotos chronologine tvarka, atsižvelgiant į apytikslį tų valiutų vartojimo laikotarpį.Tyrimu taip pat siekiama nustatyti pinigų pavadinimus, ypač senovinius, kurie pasitaiko patarlėse, sužinoti šių žodžių istoriją, pirmines reikšmes bei ištirti, kokiu būdu jie funkcionuoja kaip kultūremos – konceptualiosios metaforos ir (arba) patarlių branduoliai. Diachroniškai išanalizavus uzbekų patarles, kuriose yra pinigų pavadinimų, Uzbekijos mokyklų mokytojams ir mokiniams buvo išsiųsta anketa, skirta šių patarlių vartojimo dažnumui nustatyti. Anketa pasitarnavo atskleidžiant svarbų įvairių senovinių ir šiuolaikinių pinigų pavadinimų vaidmenį uzbekų patarlių kalboje.
Keywords: patarlė; diachroninė analizė; patarlės struktūra; kultūrema; konceptualioji metafora; branduolys