Lopaičių kraštovaizdis istoriniu ir šiuolaikiniu rakursu - Daugirdaitė, Vilma (Tautosakos darbai, 2014)
Siekiant iš folklorinės perspektyvos pristatyti šiandien svarbiu kultūros lauko dėmeniu tampančias naujas gamtą, istoriją ir kultūrą susiejančias vietas, pasirinktas vadinamasis Lopaičių etnomitologinis kompleksas, kuriame XXI a. pradžioje buvo materializuota „sužemaitinta“ ikikrikščioniškosios Lietuvos istorijos versija. Pasitelkus 2011 metais Rietavo krašte vykdytų folkloro lauko tyrimų metu užfiksuotą daugiasluoksnę kultūrinę informaciją, spausdintus publicistinio ir informacinio pobūdžio tekstus bei romantizuotus pasakojimus, taip pat gretinant latvišką medžiagą, straipsnyje aptariamas naujo kultūrinio kraštovaizdžio objekto, kaip ikikrikščioniškosios Žemaitijos istorijos ir kultūros reprezentanto, steigimas Lopaičiuose ir už to galinčios slypėti potekstės. Folkloro ekspedicijos medžiaga leidžia pagrįstai teigti, kad viešojoje komunikacijoje palaikoma į kraštovaizdį įrašoma istorijos versija savaip prasitęsė ir sakytiniame naratyve, kuris, remiantis iš senajai kartai atstovaujančių vietinių gyventojų užrašytais temiškai margais pasakojimais ar tik trumputėmis ištarmėmis, šiame tyrime ir pristatomas keliais pasirinktais aspektais.
Keywords: sakytinis naratyvas; kraštovaizdis; Lopaičiai; kunigaikštis Vykintas; piliakalnis; šventvietė