Baladė apie baudžiamą dukterį: interpretavimo perspektyva - Liugaitė-Černiauskienė, Modesta (Tautosakos darbai, 2014)
Pateikiamo tyrimo paskata – iki šiol problemiška baladės vieta lietuvių liaudies dainų masyve. Tiriant balades neišvengiamai tenka priimti tam tikras darbines ar metodologines prielaidas. Baladėse vertėtų išskirti joms (kaip ir dainoms) būdingą ritualinės simbolikos klodą (1) ir baladišką individualizuoto įvykio vaizdavimą (2). Konkretus straipsnio uždavinys – pasirinktos lietuvių baladės Augo ant dvaro liepelė interpretacija, lyginant ją su panašia baltarusių balade. Apžvelgiami archajiški baltarusių baladės motyvai. Pateikiama lietuviškosios baladės variantuose pasitaikančių motyvų ir vaizdinių analizė. Plati baladės Augo ant dvaro liepelė variantų skalė, jos sąsajos su baltarusių balade bei skirtingi čia įžiūrimi pagrindinio motyvo (skendimo / vestuvių su Dunojumi) atspindžiai, galiausiai – ryšys su merginos kaip aukojamos aukos idėja tyrimą kreipia į skirtingas interpretavimo perspektyvas.
Keywords: baladė; daina; lyginamieji tyrimai; lietuvių baladė Augo ant dvaro liepelė; baltarusių baladė Cichonia