Sovijaus sakmės baltiškumas ir arabiškumas. Mitonimo kilmė - Lemeškin, Ilja (Tautosakos darbai, 2015)
Straipsnis skirtas Sovijaus sakmei – kūriniui, dėl kurio kilmės – sakytinės arba verstinės-rašytinės – iki šiol karštai diskutuojama. „Žmogaus“ vardas Sovijus, dirbtinai sukonstruotas Chronografui, siejamas su šio rašytinio paminklo euhemerizmu. Stebimas mitopersonimo susiejimas su Chronografo 18 skyriaus pavadinimu ir pirmuoju sakiniu. Polemizuojama dėl Sergejaus Temčino straipsnio „О возможной восточном происхождении мифа о Совии, изложенного в Иудейском хронографе 1262 года“ išvadų.
Keywords: Sovijaus sakmė; 1262 metų chronografas; mitopersonimas; Sovijus; tautosakiškumas