Vandens prasmes baladėse apmąstant - Liugaitė-Černiauskienė, Modesta (Tautosakos darbai, 2015)
Svarstant baladžių gyvavimo lietuviškoje terpėje ypatumus, atkreipiamas dėmesys į gana iškalbingą atvejį – baladę Nenustiko broliukui ženybos. Kaip artimas tekstas imama daina Augo sode klevelis, tautosakininkų kartais siejama su minėta balade apie brolius, skandinančius žmonas. Ši baladė siūlo ne vieną perskaitymo būdą. Nagrinėjamoje šeimos baladėje ne šiaip pasakojama apie žiaurų veiksmą, o kuriamas savitas „šeimos mitas“. Pasitelkiami baltarusių, ukrainiečių baladės variantai. Praskleidžiamos konkrečiõs baladės teksto reikšmės. Vyraujančio vandens vaizdinio prasmės paieškos skatina persikelti į mitinio diskurso lygmenį.
Keywords: baladė; vandens vaizdinys; skandinimo motyvas; vyro ir žmonos santykiai; at(si)naujinimas