Vaikystės patarlės: XX a. tarptautiniai vaikų kalbos ir mąstymo tyrimai - Bufienė, Giedrė (Tautosakos darbai, 2016)
Straipsnyje gilinamasi į didaktinę patarlių funkciją, jų edukacinį vaidmenį, vaikų mąstymo ypatumus. Apžvelgiami XX a. svarbiausi tarptautiniai psichologų ir psicholingvistų eksperimentiniai tyrimai, kaip vaikai suvokia patarles. Antroji straipsnio dalis skirta antropologų ir folkloristų darbams šia tema. Detaliai pristatomas Liisos Granbom-Herranen tyrimas apie vaikystės patarles suomių sakytinės kultūros kaimo bendruomenėje; aiškinant originalų metodą, gausiais empiriniais duomenimis pagrįstas išvadas, pateikiama ir lietuvių patarlių „vaikiškos“ interpretacijos pavyzdžių. Straipsnio pabaigoje svarstoma apie suomių ir lietuvių paremiologinės medžiagos lyginamojo tyrimo perspektyvumą.
Keywords: patarlės; didaktika; kaimo bendruomenė; vaiko mąstymas ir jausmai; autoritetas