Mitinė grybų samprata lietuvių kultūroje - Džekčioriūtė-Medeišienė, Vita (Tautosakos darbai, 2016)
Straipsnis skirtas mitinei grybų sampratai lietuvių kultūroje atskleisti. Pirmiausia trumpai pristatomos grybų mitologizavimo priežastys: grybų biologinės savybės, keistumas tarp kitų gyvųjų organizmų ir praktinė svarba. Paskui aptariamos kelios lietuvių mitinėje mąstysenoje išsiskiriančios su grybais susijusios temos: grybų kilmė mitiniu požiūriu, grybų kaip mitinių būtybių samprata, grybavimo mitinė plotmė ir apeiginiai aspektai. Grybai siejami su chtoniškuoju pasauliu, velniu ir jam artimomis sferomis. Jie taip pat suvokiami kaip Dievo dovana žmonėms ir turi ryšį su duona. Grybų kaip mitinių būtybių samprata atsiskleidžia per jų tapatinimą su žmonėmis arba įsivaizdavimą juos esant jutimo organus turinčiomis ir judėti galinčiomis būtybėmis. Grybavimas irgi susijęs su mitine mąstysena. Ryškiausias joje yra mitinis laimės principas, kuris lietuvių kultūroje vadinamas grybų laime arba grybų dalia. Šis principas susijęs ir su grybautojams būdingu savų grybavimo vietų turėjimo ir saugojimo reiškiniu. Svarbios taip pat maldelės ir maginiai veiksmai, skirti grybavimo sėkmei užtikrinti.
Keywords: apeiga; etnomikologija; grybas; grybavimas; mitinės būtybės