Šermukšnio vaizdinys „Lietuvių kalbos žodyne“ - Gritėnienė, Aurelija (Tautosakos darbai, 2016)
Straipsnyje analizuojama, koks šermukšnio semantinis vaizdinys susiformavęs akademinio „Lietuvių kalbos žodyno“ tekste, kokios šio augalo savybės jame iškyla kaip svarbiausios. Tiriamoji medžiaga – iš dvidešimties žodyno tomų išrinkti daugiau nei du šimtai iliustracinių sakinių su žodžiu šermukšnis. Ši medžiaga lyginama su tautosakos šaltinių (sakmių, pasakų, mįslių ir kt.) duomenimis. Pastebėta, kad žodyno iliustracijose dažniausiai kalbama apie regimuosius šermukšnio požymius (apibūdinama jo žiedų ir vaisių spalva, lapų forma ir kt.) bei apie augalo mitologines, maistines ir vaistines savybes.
Keywords: augalas; leksika; šermukšnis; vaizdinys; žodynas