Patarlių atgimimas? Apie dabartinį patarlių vartojimą vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje - Hrisztova-Gotthardt, Hrisztalina (Tautosakos darbai, 2026)
Pagrindinis straipsnio siekis – aptarti dabartinę patarlių vartoseną vokiškai kalbančioje Šveicarijos dalyje: ištirti, kiek patarlių vartojama šiuolaikinėje kalboje; išsiaiškinti, kokiose konkrečiose srityse ir kontekstuose jos vaidina esminį vaidmenį; nustatyti, ar patarlės dažniau vartojamos originalia, ar modifikuota forma. Šiuo tikslu kiekybiniu ir kokybiniu požiūriais išanalizuoti pavyzdžiai, atspindintys dabartinę tradicinių bei šiuolaikinių patarlių vartoseną ir sąmoningą patarlių modifikavimą. Pavyzdžiai surinkti 2019–2025 m. atliekant nedidelį lauko tyrimų projektą Šveicarijos Bazelio miesto, Bazelio apygardos, Berno ir Zoloturno kantonuose. Analizė atskleidžia, kad tradicinės ir šiuolaikinės patarlės, taip pat ir jų modifikacijos, neabejotinai tebėra reikšminga šiuolaikinės kalbos dalis. Patarlės ir toliau atlieka svarbų vaidmenį įvairiose gyvenimo srityse – reklamoje, tradicinėje kultūroje, politiniame bei pilietiniame diskurse ir viešojoje erdvėje apskritai. Šiose srityse patarlės dažniau pasitaiko ne originalia, o modifikuota forma.