Darbas meistrą giria: darbo samprata trumpuosiuose slovėnų folkloro žanruose - Babič, Saša (Tautosakos darbai, 2026)
Trumpieji folkloro žanrai, kaip antai patarlės ir mįslės su integruotomis metaforomis bei stereotipais, fiksuoja diachroninius aplinkos atspindžius, įskaitant ekonominę padėtį ir visuomenės vertybes. Ekonomika ir darbinė veikla kaip dominuojanti kasdienio gyvenimo dalis yra labai svarbi šeimos gyvenime. Šiuolaikinėje etnologijoje „kasdienybė“ reiškia „daugelio žmonių kultūrą“ – įprastus, plačiai paplitusius kultūros reiškinius. Platesne prasme ji aprėpia ir bendruosius, ir išskirtinius dalykus – visuomeninio ir privataus gyvenimo sritis. Kasdienybėje geriausiai atsispindi tai, kaip suprantamas gyvenimas ir pasaulis. Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama darbo sampratai kasdienybėje ir jos raiškai trumpuosiuose slovėnų folkloro žanruose – patarlėse ir mįslėse, kurios analizuojamos pagal devynias temines grupes. Šis etnolingvistinis tyrimas remiasi Slovėnijos mokslų akademijos Slovėnų etnologijos instituto patarlių archyvo medžiaga.