Kokią išmintį ir sociokultūrines vertybes perteikia Nzema mįslės, neskaitant pramoginės jų vertės? - Yakub, Mohammed (Tautosakos darbai, 2026)
Prigimtinės kultūros žinios bei išmintis, aptinkamos, be kita ko, įvairių tautų ir kultūrų patarlėse, jau gana plačiai ištirtos. Tačiau, regis, pamirštamas svarbus mįslių vaidmuo perteikiant kultūrines vertybes ir elgesio taisykles vaikams bei suaugusiesiems, ypač Nzema kultūroje. Visų pirma, Nzema mįslių tyrimų stygius lemia, kad lieka nesuprasta svarbi šios tautos žodinės tradicijos dalis bei tai, kaip mįslių žanras pasitelkiamas moralinėms nuostatoms diegti. Tad šiuo straipsniu siekiama užpildyti esminę spragą. Remiantis kalbos ir kultūros tyrimais, čia pateikiama kokybinė dvidešimties Nzema mįslių, surinktų iš žodinių ir rašytinių šaltinių, analizė. Rezultatai liudija, kad mįslėse, kaip ir patarlėse bei pasakose, slypi reikšmingos kultūrinės vertybės ir filosofija. Mano įsitikinimu, Nzema, kaip ir kitų Afrikos tautų, mįslės skirtos ne vien žmonėms linksminti ir jų protiniams gebėjimams išbandyti. Iš esmės jas grindžia augalų ir gyvūnų bei kitų ekosistemos subjektų gyvenimo samprata, jomis siekiama mokyti tokių socialinių ir kultūrinių vertybių bei dorybių kaip kantrybė, darbštumas, bendradarbiavimas, pakantumas, skaidrumas ir sąžiningumas, sumanus vadovavimas ir atsargumas. Kai kurios Nzema mįslės moko vengti kraujomaišos ir seksualinės prievartos.