Matti Kuusi patarlių klasifikacija kaip patarlių pasaulėžiūra - Lauhakangas, Outi (Tautosakos darbai, 2026)
Akademikas Matti Kuusi Suomiją laikė patogiu išeities tašku, nuo kurio galima pradėti lyginamąją skirtingų tautų patarlių analizę. Jo tarptautinė patarlių tipų sistema, nemokamai prieinama internete, – tai išsamus žmogaus gyvenimo ciklo, gyvenimo sąlygų ir socialinių sąveikų žemėlapis. Kuusi tipologiją galima laikyti bendro pasaulėžiūros modelio, kurį palaiko patarlių išmintis, apmatais. Šiame straipsnyje apibrėšime, kas yra patarlių pasaulėžiūra. Kuusi patarlių klasifikacijos analizė, lyginant ją su pagrindinėmis patarlių vartojimo funkcijomis socialinėje sąveikoje, padeda geriau suprasti universalų bei nacionalinį patarlių žanro pobūdį.