Tikėjimai ir mokslas apie Sniego žmogų, arba Didžiapėdį: populiarūs tyrimai ir ieškojimai - Tita, Michele (Tautosakos darbai, 2025)
1977 m. paskelbtame straipsnyje folkloristas Davidas Huffordas kritikavo nuostatą moksliniams tyrimams priskirti didesnį epistemologinį autoritetingumą negu tikėjimams. Savo požiūriui pagrįsti D. Huffordas pasitelkė Amerikoje plačiai žinomą žmogaus pavidalo būtybę, vadinamą Sniego žmogumi (angl. Sasquatch) arba Didžiapėdžiu (angl. Bigfoot), kurio egzistavimas nėra įrodytas mokslo, bet juo, pasak D. Huffordo, reikėtų tikėti, nes tai dažnai paliudyta istoriškai. Mokslininkų bandymai paaiškinti Sniego žmogaus kilmę ir evoliuciją apima lauko tyrimus ieškant padaro gamtoje, populiarius veikalus ir muziejininkystę. Tai populiarieji tyrimai, atliekami nepriklausomai nuo akademinių ar mokslinių institucijų. Tačiau daugelis populiariųjų tyrėjų, imdamiesi veiklos ar interpretuodami jos rezultatus, stengiasi laikytis griežtų moksliškumo kriterijų ir taikytis prie mokslo tyrimams privalomų nuostatų. Straipsnyje analizuojami populiarieji aiškinimai ir tyrimai, susiję su Sniego žmogumi – būtybe, tolydžio skatinančia kvestionuoti tikėjimų ir (mokslinio) pažinimo skirtį.