Maro ir choleros kilmė lietuvių tautosakoje - Skujytė-Razmienė, Asta (Tautosakos darbai, 2016)
Straipsnyje gilinamasi į XIX–XXI a. užrašytus lietuvių tautosakos tekstus apie marą ir cholerą, siekiant išsiaiškinti šių ligų kilmę. Nagrinėjant mitologines sakmes, kuriose pasakojama apie maro ir choleros ligas, atsiskleidė dvi jų atsiradimo priežasčių interpretacijos: vienose sakmėse maro epidemijos atsiradimas siejamas su Dievo bausmės koncepcija, kitose – su mitinių būtybių atliktais maginiais veiksmais. Aptarus mitologinėse sakmėse pasitaikančius motyvus ir užkalbėjimų kontekstą, pastebėtos epideminių ligų ir mirusiųjų erdvės sąsajos, kurias dar labiau sustiprina maro, choleros ir Giltinės išvaizdos bei jų funkcijų panašumai. Tiek tautosakoje, tiek senojoje raštijoje užfiksuota tekstų, kuriuose atsispindi, kaip maras galėjęs panaudoti mirusiuosius ligos užkratui platinti. Svarbu ir tai, jog epidemijų metu gyvi išlikdavę tie, kurie turėdavę vienokį ar kitokį ryšį su mirties sfera. Ieškant maro ir choleros kilmės priežasčių buvo prieita prie išvados, jog šių mitinių būtybių atsiradimas buvo nulemtas poreikio paaiškinti gausias ir staigias mirtis epidemijų metu.