Žievėgraužis tipografas ir ekologinių sąmonių konfliktas Belovežo girioje - Davidavičius, Mantas Antanas (Tautosakos darbai, 2018)
Belovežo giria, penkis šimtus metų buvusi griežtai saugomu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų asmeniniu medžioklių plotu, šiuo metu yra ekologinio ir politinio konflikto teritorija. Šis kivirčas, prasidėjęs dėl Lenkijai priklausančioje girios dalyje plintančio žievėgraužio tipografo (lot. Ips typographus), vietos gyventojus padalijo į dvi ideologines stovyklas. Ar šio vabalo plitimas kelia pavojų giriai? Koks turi būti žmogaus santykis su gamta? Kirsti ar nekirsti vabalų graužiamus medžius? – šie ir panašūs klausimai supriešino Bialovežos (lenk. Białowieża) miestelio bendruomenę. Abi šalys sutaria, kad saugoti gamtą yra žmonių pareiga, bet jų nuomonės išsiskiria dėl to, ką reiškia žodis gamta ir kaip ji turėtų būti saugoma. Šis straipsnis, pasiremiant šiuolaikinių ekofilosofų darbais, analizuoja 2017 ir 2018 metais Bialovežoje rinktus giluminius interviu, mėginant atskleisti šiuos du konkuruojančius požiūrius, dvi gamtos sampratas ir dvi jomis paremtas ekologines sąmones.