Lietuvininkių tekstilinių krepšelių ornamentų motyvų prototipai ir kaita - Matulionienė, Elena (Tautosakos darbai, 2019)
Straipsnio tikslas – pristatyti lietuvininkių tekstilinių krepšelių ornamentų motyvų prototipus lyginamuoju tarpkultūriniu požiūriu, remiantis autorės surinkta vaizdine medžiaga ir istoriškai susiklosčiusiais tarpkultūriniais kontaktais, artefaktų, ornamentikos prototipų mainais. Autorės keliama galimų įtakų hipotezė aptariama pristatant identiškų ar giminingų tekstilinių krepšelių (XVII a.–XX a. vidurys) dekoro kompozicijų pavyzdžius ir jų patekimo į lietuvininkėms prieinamą aplinką galimybių variantus. Krepšelių dekoro motyvų kaitos tyrimas apima tradicinių lietuvininkių krepšelių (XIX a. pradžia–XX a. ketvirtasis dešimtmetis) ir šiandien, XXI a. pradžioje, su Mažosios Lietuvos tautiniu kostiumu ryšimų krepšelių dekoro motyvų lyginamąją analizę. Pristatomi krepšelių tradicinių dekoro elementų variacijų pavyzdžiai, šiuo metu labiausiai paplitę Mažosios Lietuvos tautinio kostiumo tekstilinių krepšelių dekoro elementai, išskirtinių autorinių kompozicijų apraiškos.