Lietuvių emigrantų JAV pučiamųjų instrumentų orkestrai ir tautinis judėjimas - Žarskienė, Rūta (Tautosakos darbai, 2020)
Straipsnio objektas – pimosios bangos lietuvių emigrantų (XIX a. antroji pusė – XX a. pradžia) Jungtinėse Amerikos Valstijose suburti pučiamųjų instrumentų orkestrai ir jų veikla. Pasitelkus istoriografinį metodą, atliktu tyrimu siekiama atskleisti, kaip šios populiariõs to meto Amerikoje instrumentinės muzikinės kultūros fone išgarsėję lietuviškieji orkestrai ne tik kėlė lietuvių emigrantų pasididžiavimą savo kultūra, bet ir žadino bei stiprino jų tautinę savivoką. Svarstoma, kaip nelengva buvo emigrantams lietuviams įvairiais atžvilgiais (kultūriniu, religiniu, ekonominiu) įsitvirtinti naujiesiems atvykėliams iš Rytų ir Pietų Europos nedraugiškoje ir svetimoje multikultūrinėje aplinkoje. Tyrimas atliktas naudojantis prieinamais šaltiniais – periodine ir kita JAV lietuvių spauda bei su tema susijusia moksline literatūra.