Skiemenų statistikos taikymas atskiriant poeziją nuo prozos - Murauskas, Gediminas; Radavičius, Marijus (Lietuvos statistikos darbai, 2022)
Straipsnio tikslas – sukonstruoti klasifikatorių, kuris pagal trumpas teksto ištraukas galėtų atskirti poeziją nuo prozos ir kurį kuo mažiau įtakotų atskirų autorių stilius ir kūrinių turinys. Todėl apmokant klasifikatorių naudojama tik informacija apie tekstų skiemenis, nes pastarieji atspindi kalbos fonetines savybes ir mažiau negu žodžiai yra susiję su tekstų turiniu. Tyrimas remiasi suskaitmenintų grožinės literatūros kūrinių bibliotekos http://ebiblioteka.mkp.emokykla.lt tekstais. Jų pagrindu sudarytas ir apmokytas klasifikatorius atskirdamas testinius 100 žodžių ilgio poezijos ir prozos tekstų fragmentus darė mažiau negu 5% klaidų.
Keywords: logistinė regresija; automatinis skiemenavimas; kryžminė patikra; apmokymas; klasifikavimo klaida