Užimtumo ir nedarbo kitimo tendencijos Baltijos šalyse ir statistiniuose Latvijos regionuose 1998–2011 m. - Ulnicāns, Einārs (Lietuvos statistikos darbai, 2011)
Straipsnio tikslas yra išanalizuoti Latvijos darbuotojų skaičių, darbuotojų struktūrą, bei nedarbo lygio teritorinėsplėtros tendencijas, palyginti kitimo tendencijas su Estijos ir Lietuvos duomenimis. Straipsnyje analizuojamas darbuotojų skaičius pagrindiniame darbe, jų dalis privačiame sekjatoriuje, taip pat aktyviųjų žmonių nedarbo lygis Baltijos šalyse ir statistiniuose Latvijos regionuose. Gyventojų užimtumas ir jo dalis privačiame sektoriuje didėjo 2000–2007 metų laikotarpyje. 2008 metais užimtumo didėjimo tendencija ėmė mažėti, tačiau Latvijoje krito žemyn. Darbuotojų skaičius ir toliau mažėjo 2009 metais. Nedarbas augo nuo 1998 iki 2000 metų ir nuo III ketvirčio 2008 metų iki I ketvirčio 2010 metų. Ekonominio pakilimo metų, nuo 2001 iki II ketvirčio 2008 metų, nedarbas sumažėjo iki minimalaus lygio. Didesnis ekonomikos augimas reiškia didesnę darbuotojų dalį privačiame sektoriuje, tačiau ekonominės krizės metu, ypač jos pradžioje, sukuriama daugiau nestabilumo privačioje darbo rinkoje nei viešąjame sektoriuje. Gilėjant krizei, nedarbas pradeda stabilizuotis privačiame sektoriuje, tačiau didėja viešajame sektoriuje.
Keywords: darbuotojai pagrindiniame darbe; darbuotojų dalis privačiame sektoriuje; nedarbo lygis; Baltijos šalys; statistiniai Latvijos regionai