2010 m. žemės surašymas Latvijoje - Raubena, Anita (Lietuvos statistikos darbai, 2011)
Straipsnio tikslas – aprašyti 2010 m. žemės ūkio surašymo organizavimą Latvijoje, parodyti duomenų rinkimo būdus ir pristatyti trumpą išankstinių surašymo rezultatų analizę. Straipsnis pagrindžia surašymų reikalingumą ir parodo surašymo metu surinktos informacijos panaudojimo galimybes. Tyrimuose, atliktuose rengiant šį straipsnį, panaudoti indukcijos ir dedukcijos metodai, taip pat statistinė analizė, įskaitant grupavimą, apdorojimą ir palyginimą. Išankstiniai 2010 m. žemės ūkio surašymo rezultatai parodė, kad Latvijoje ūkiai konsoliduojasi – tampa didesni ir ekonomiškai perspektyvūs: jų pasėlių plotai didėja, tai pat didėja gyvulių skaičius, vidutiniškai tenkantis vienam ūkiui. 2010 m. vidutiniškai vienam ūkiui teko 33,8 ha žemės, iš kurios 21,5 ha naudojamų žemės ūkio naudmenų. Vidutinis ūkyje auginamos galvijų bandos dydis buvo 11 galvijų, iš jų 5 melžiamos karvės.
Keywords: žemės ūkio surašymas; ūkių struktūros tyrimas