Įmokų vertinimas taikant C&RT/Puasono modelį ir jo apibendrinimas - K¨a¨arik, Meelis; Kaasik, Ants (Lietuvos statistikos darbai, 2012)
Įmok¸u vertinimas yra pagrindinis draudimo matematikos objektas. Portfelio žalų sumos vidurkio ir dispersijos įverčiai gali būti pasitelkiami siekiant apskaičiuoti draudimo įmoką. Savo ruožtu draudimo portfelio išskaidymas į homogeninius subportfelius galėtų būti pirmas žingsnis norint įvertintižalų sumos vidurkį ir dispersiją. Straipsnyje nagrinėjamas žalų intensyvumo parametro vertinimo uždavinys, kuriam spręsti pasiūlomas regresijos medžiais paremtas portfelio padalijimui į homogeninius subportfelius metodas, kai draudimo liudijimų trukmė yra skirtinga ir susiduriama su didelės dispersijos problema. Taip pat pristatoma keletas modelio apibendrinimų. Straipsnio pabaigoje pateikiamas praktinis modelio panaudojimo pavyzdys Estijos transporto priemoni¸u (KASKO) draudimo produktui.
Keywords: aktuarinė matematika; kolektyvinės rizikos modelis; įmokų apskaičiavimas; klasifikavimo ir regresijos medžiai (C&RT); didelės dispersijos problema