Sprendimo, gauto TOPSIS metodu, patikimumo statistinė analizė - Simanavičienė, Rūta; Cibulskaitė, Jovita (Lietuvos statistikos darbai, 2019)
Tinkamiausio sprendimo, atsižvelgiant į daugelį kriterijų, priėmimo uždaviniai yra nagrinėjami įvairiose srityse, pavyzdžiui, inžinerija, pramonė, finansai, ekonomika ir kitos. Jeigu uždavinio tikslas – nagrinėjamas alternatyvas išrikiuoti prioritetine eilute, atsižvelgiant į daugelį kiekybinių rodiklių, tai tokiems sprendimo priėmimo uždaviniams taikomi kiekybiniai daugiatiksliai sprendimo priėmimo metodai. Analitikai taikydami šiuos metodus dažniausiai neatsižvelgia į pradinių duomenų paklaidas – rodiklių reikšmių nuokrypius, tokiu atveju priimtas sprendimas gali kelti abejonių. Tuo remiantis, šiame straipsnyje daugiakriterinio sprendimo, gauto TOPSIS metodu, patikimumui vertinti siūloma taikyti statistinės analizės metodus: formuluoti statistines hipotezes bei skaičiuoti parametrų pasikliautinuosius intervalus. Remiantis gautomis statistinėmis išvadomis formuluojamos išvados apie daugiakriterinio sprendimo, gauto TOPSIS metodu, patikimumą.
Keywords: daugiakriterinis uždavinys; sprendimo patikimumas; TOPSIS metodas; statistinė hipotezė; pasikliautinasis intervalas