Tekstų nehomogeniškumo tyrimas naudojant žymeklius - Lapėnaitė-Gedvilė, Monika; Piaseckienė, Karolina; Radavičius, Marijus (Lietuvos statistikos darbai, 2015)
Straipsnio tikslas – įvertinti tekstų statistinį nehomogeniškumą pagal funkcinių žodžių ir kitų lingvistinių elementų vartoseną. Atliktas empirinis tyrimas remiasi mokykloms rekomenduojamų suskaitmenintų grožinės literatūros kūrinių biblioteka http://ebiblioteka.mkp.emokykla.lt. Apskaičiuojami sudarytų dažnų žodžių formų ar kitų kalbinių struktūrų rinkinių, juos vadinsime žymekliais, dažnumai tekstų blokuose, jungiančiuose 50 iš eilės einančių sakinių. Pastebėta, kad žymeklių dažnumai blokuose turi ženklią perteklinę sklaidą, palyginti su lingvistikoje įprastu homogeniškumo modeliu. Pasirinktoms žymeklių grupėms parinkti kelių tipų hierarchiniai binominės logistinės regresijos modeliai, naudojantys autoriaus identifikatorių, bloko ilgį ir likusių žymeklių dažnius blokuose kaip aiškinančiuosius kintamuosius, leido paaiškinti didelę dalį pasirinktųjų žymeklių perteklinės sklaidos.
Keywords: statistinė lingvistika; perteklinė sklaida; tikėtinumo nuokrypis; binominė logistinė regresija; funkciniai žodžiai