Žodžių dažnių pasiskirstymo analizė skirtingų žanrų lietuvių kalbos tekstuose - Bružaitė, Neringa; Rekašius, Tomas (Lietuvos statistikos darbai, 2016)
Darbe nagrinėjami skirtingų autorių ir skirtingų žanrų tekstai, parašyti lietuvių kalba. Pagrindinės mus dominančios tekstų savybės – žodžių skaičius, teksto žodyną sudarančių skirtingų žodžių skaičius ir žodžių dažniai. Žodžių dažnių pasiskirstymui tekste aprašyti taikomas struktūrinis skirstinys ir Zipfo dėsnis. Akivaizdu, kad bet kokio teksto leksinę įvairovę nusako jame vartojamų žodžių žodynas. Pademonstruota, kad redukuotame žodyne esančios informacijos užtenka darbe nagrinėtiems tekstams suskirstyti į grupes pagal žanrus ir autorius naudojant hierarchinio klasterizavimo metodą. Šiuo atveju atstumai tarp klasterių matuojami naudojant Jaccardo atstumo matą, o klasteriai apjungiami naudojant Wardo metodą.
Keywords: žodžių dažniai; struktūrinis skirstinys; Zipfo dėsnis; hierarchinis klasterizavimas; Jaccardo atstumas; Wardo metodas