Metodo TOPSIS jautrumo analizė pradinių duomenų skirstinių atžvilgiu - Simanavičienė, Rūta; Petraitytė, Vaida (Lietuvos statistikos darbai, 2016)
Straipsnyje nagrinėjamas daugiakriterinio sprendimo priėmimo metodo TOPSIS jautrumas rodiklių tikimybinių skirstinių atžvilgiu. Tyrimui atlikti, pradiniai duomenys – rodiklių reikšmės, buvo generuojamos pagal normalųjį, lognormalųjį, tolygųjį ir beta skirstinius. Iš sugeneruotų duomenų buvo konstruojamos sprendimo matricos. Taikant TOPSIS metodą sugeneruotoms matricoms, gautos rezultatų imtys. Buvo atliekama gautų rezultatų statistinė analizė, kuri parodė, jog pradinių duomenų skirstiniai nebūtinai sutampa su TOPSIS metodu gautų rezultatų skirstiniais. Pagal dažniausiai pasitaikančią alternatyvos rango reikšmę nustatyta, jog metodas TOPSIS yra labiausiai jautrus duomenų pasiskirstymui pagal beta skirstinį, mažiausiai jautrus duomenų pasiskirstymui pagal lognormalųjį skirstinį.
Keywords: daugiakriterinis sprendimų priėmimas; TOPSIS metodas; jautrumo analizė; tikimybinis pasiskirstymas