Julius Kruopis – taikomosios statistikos pradininkas Lietuvoje - Bagdonavičius, Vilijandas; Čekanavičius, Vydas; Levulienė, Rūta; Vaitkus, Pranas (Lietuvos statistikos darbai, 2023)
Straipsnyje apžvelgta Lietuvos taikomosios statistikos pradininko Juliaus Kruopio mokslinė ir pedagoginė veikla, parengti vadovėliai ir monografijos. Plačiausiai aprašytas jo indėlis į statistikos mokslą, bendradarbiavimas su Lietuvos įmonėmis taikant statistinius metodus įvairiose žmogaus veiklos srityse. Paminėti ir J. Kruopio darbai iš tikimybių teorijos srities. Aptarti jo pedagoginės veiklos ypatumai, vadovavimas studentų baigiamiesiems darbams ir disertacijoms.