Lietuvių populiacijos struktūros įvertinimas pagal etnolingvistines grupes - Jakaitienė, Audronė; Kučinskas, Vaidutis (Lietuvos statistikos darbai, 2013)
Lietuvių populiacijos struktūros pagal etnolingvistines grupes homogeniškumo vertinimai vykdomi įvairiais aspektais: psichologiniais, antropologiniais, genetiniais ir pan. Iš mokslinių tyrimų rezultatų žinome, kad lietuvių populiacija nėra homogeniška. Nagrinėdami populiacijų tyrimus pagal etnolingvistines grupes, pirmiausia turėtume žinoti populiacijos struktūrą pagal minėtas grupes, kad galėtume sudaryti dvipakopę atsitiktinę sluoksninę imtį. Autorių žiniomis, nėra publikacijų, kuriuose būtų įvertinta lietuvių populiacijos struktūra pagal etnolingvistines grupes. Lietuvos statistikos departamentas tokios informacijos nerengia. Šiame straipsnyje pateiktas ekspertinis Lietuvių populiacijos struktūros įvertinimas pagal etnolingvistines grupes. Pagal Lietuvos statistikos departamento gyventojų skaičiaus metų pradžioje duomenis pagal administracines teritorijas ir atsižvelgiant į galutinius 2001 m. ir preliminarius 2011 m. Lietuvos Respublikos visuotinio gyventojų ir būstų surašymo rezultatus, apskaičiuota, kad lietuvių populiaciją sudaro 24,5 procento žemaičių (8,9 proc. šiaurės žemaičių, 7,4 proc. pietų žemaičių ir 8,2 proc. vakarų žemaičių) ir 75,5 procento aukštaičių (32,7 proc. rytų aukštaičių, 7,7 proc. pietų aukštaičių ir 35,1 proc. vakarų aukštaičių). Šis įvertinimas labiau atspindi lietuvių, gyvenančių etnolingvistinėse teritorijose, struktūrą nei lietuvių populiacijos pagal etnolingvistines grupes struktūrą, todėl praktiniuose tyrimuose gautieji rezultatai turėtų būti naudojami kaip apytikslis lietuvių populiacijos pagal etnolingvistines grupes struktūros įvertinimas.