Lietuvos statistikos terminijos formavimasis - Buračas, Antanas (Lithuanian Journal of Statistics, 2009)
Mūsų statistikos terminai ėmė formuotis dar XIX a., tačiau itin ryškūs poslinkiai, turėję reikšmės visos lietuvių kalbos norminimui, įvyko Nepriklausomos Lietuvos metais. Pradėjus leisti Lietuvos statistikos biuletenius, jų sklaida valstybės tarnyboje padarė akivaizdžią įtaką griežtinant tiek statistikos procedūrų, tiek ir ekonominės veiklos, prekių, paslaugų terminų vartoseną. Labai veiksmingi buvo A. Rimkos, J. Aleksos, V. Jurgučio paskaitų kursai ir jų pagrindu išleisti vadovėliai, kelios verstinės knygos. Nors sovietiniais metais mūsų valstybinė ir kanceliarinė kalba buvo surusinta, tačiau lituanistų ir pačių statistikos specialistų pastangomis bendra terminijos pažanga akivaizdžiai atsispindėjo ir statistikos knygų leidyboje. Didelę teigiamą įtaką nacionalinės statistikos terminijai padarė ištisus dešimtmečius rengtas, vadovaujant J. Kubiliui ir J. Mačiui, daugiakalbis matematikos terminų žodynas. Jis ir tarptautinių statistikos standartų adaptavimas lietuvių kalba sistemiškai sugriežtino matematinės ir bendrosios statistikos terminų semantinę vartoseną.