Lietuvos nacionalinių sąskaitų sistema - Tvarijonavičiūtė, Irena (Lithuanian Journal of Statistics, 2009)
Jau beveik 20 metų Lietuvoje makroekonomikos rodikliai skaičiuojami vadovaujantis nacionalinių sąskaitų sistemos (NSS) reikalavimais ir rekomendacijomis. Nacionalinių sąskaitų sistema pripažinta kaip svarbiausia statistikos sistema finansinių ir ekonominių programų vystymui bei stebėsenai. Tai plati, nuosekli ir lanksti makroekonominių sąskaitų seka, tenkinanti analitikų poreikius, leidžianti tirti valstybės ir privataus sektoriaus veiklą, priiminėti sprendimus ir kurti ekonominę politiką. Nacionalinės sąskaitos – tai visi ekonominiai ir finansiniai sandoriai per tam tikrą laikotarpį tarp visų ūkio subjektų (juridinių vienetų ir fizinių asmenų), sudarančių nacionalinę ekonomiką. NSS – tai suvestinė makroekonomikos statistikos sistema, atspindinti visus šalies ekonomikoje vykstančius procesus ir visų institucinių sektorių ekonominius rodiklius bei jų ryšius. NSS metodologija yra vienoda pasaulio mastu, todėl ši sistema leidžia palyginti tarpusavyje bet kurios pasaulio šalies duomenis.