Tarptautinių klasifikatorių sistemos diegimas Lietuvoje - Karazinienė, Valentina; Valiukėnas, Vytautas (Lithuanian Journal of Statistics, 2009)
Informacinės sistemos – žmogaus proto sukurtas produktas. Kūrėjui tokios sistemos daugeliu atvejų – įvairiausių skaičių, simbolių ir ženklų sekų visuma, vartotojui – reikalinga informacija. Kad abi pusės viena kitą suprastų, yra kuriama bendra kalba, išreikšta ir informacinėms technologijoms, ir vartotojui suprantama forma. Ši bendra kalba – tai klasifikatoriai ir įvairiausi kodiniai žodynai – susisteminti aprašomų objektų, pagal kuriuos bus apdorojama ir teikiama informacija, sąrašai, išreikšti tam tikrą struktūrą atitinkančiais kodais ir jų apibrėžtimis. Ypač aukšti reikalavimai keliami klasifikatoriaus kodo struktūrai. Pasirinkę hierarchinę kodo struktūrą, norimą informaciją, galime grupuoti ir analizuoti įvairiais lygmenimis ir pjūviais. Dėl to kiekvienos informacinės sistemos kūrimas prasideda nuo projektavimo stadijos, kai, siekiant užtikrinti vartotojų poreikius, tarp kitų dalykų numatomas ir reikalingų klasifikatorių sąrašas. Aišku, klasifikatoriai gali būti kuriami tik tos sistemos poreikiams tenkinti. Todėl neturint tam tikrų nustatytų klasifikatorių kūrimo ir naudojimo reikalavimų, jų skaičiaus didėjimas yra spartesnis už informacinių sistemų augimą.