Inkliuzinio ugdymo įgyvendinimo kliūtys: Bosnijos ir Hercegovinos mokytojų nuostatos - Biscevic, Inga; Zecic, Sadeta; Mujkanovic, Elvira; Mujkanovic, Edin; Memisevic, Haris (Special Education, 2017)
Inkliuzinis ugdymas tampa vis labiau dominuojančia Bosnijos ir Hercegovinos ugdymo sistemos paradigma. Nepaisant to, kad šią paradigmą remia įstatymai, vis dar yra nemažai kliūčių, trukdančių įgyvendinti inkliuzinį ugdymą. Šio tyrimo tikslas – išanalizuoti bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų požiūrį į inkliuzinį ugdymą, ypač atkreipiant dėmesį į tai, kas trukdo sėkmingai įgyvendinti šį ugdymo metodą. Tyrimo imtį sudarė 200 bendrojo lavinimo mokyklų mokytojų iš dviejų Bosnijos ir Hercegovinos kantonų. Mokytojų nuomone, didžiausia inkliuzinio ugdymo įgyvendinimo kliūtis yra parengtų specialistų, kurie dirbtų su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais vaikais bendrojo lavinimo mokykloje, trūkumas. Labai svarbu teikti paramą tiems bendrojo lavinimo mokyklų mokytojams, kurie per pamokas stengiasi padėti visiems mokiniams. Ši situacija suaktualina poreikį įgyvendinti prasmingesnę ir nuodugnesnę bendrojo lavinimo mokyklų reformą.
Keywords: inkliuzinis ugdymas; inkliuzinio ugdymo įgyvendinimo kliūtys; mokytojai; Bosnija ir Hercegovina