Negalią turinčių sportininkų motyvacija sporto veiklai: lietuviškos sporto motyvacijos skalės versijos validumas ir patikimumas - Sabaliauskas, Stanislav (Special Education, 2020)
Tyrimo tikslas buvo įvertinti Sporto motyvacijos skalės lietuviškos versijos struktūrinį validumą neįgaliųjų sporto kontekste. Tyrime dalyvavo 66 klausos ir regos negalią turintys sportininkai (45 vyrai, 21 moterys). Vidutinis tyrimo dalyvių amžius buvo 26,5±11,7 m., treniruočių patirtis 10,1±7,6 m. Tyrime dalyvavę sportininkai atstovavo šioms sporto šakoms: golbolas, tenisas, lengvoji atletika, plaukimas, krepšinis et al. 39 sportininkai užėmė prizines vietas pasaulio ir Europos čempionatuose. Tyrimo dalyviai užpildė klausimyną, kurio pagrindą sudarė jau Lietuvoje adaptuota Sporto motyvacijos skalė (SMS). Duomenys apdoroti Jamovi programa. SMS psichometriniai parametrai parodė gera skalės vidinį suderinamumą. Atliekant patvirtinančiąja faktorinę analizę buvo išskirtas duomenų analizei tinkamas 4 faktorių modelis (CFI – 0,881; TLI – 0,863; RMSEA – 0,0710; χ2 / df 1,439); kurį sudarė 20 SMS teiginių. Modelio struktūrą sudarė faktoriai, kurie apibūdina sportininkų vidinę motyvaciją-atrasti (1), vidinė motyvacija-jausti tobulėjimą (2), išorinė motyvacija-socialinio priklausomumo poreikis (3) ir amotyvacija (4).
Keywords: neįgaliųjų sportas; patvirtinančioji faktorinė analizė; motyvacija sporto veiklai; motyvacija atrasti; motyvacija jausti tobulėjimą