Sportuojančių asmenų, turinčių fizinę negalią, sportinio tapatumo rodikliai - Matelionytė, Karolina; Skučas, Kęstutis; Pukėnas, Kazimieras (Special Education, 2026)
Tyrimu siekta nustatyti, kaip įvairūs veiksniai (lytis, amžius, gyvenamoji vieta, negalios kilmė, negalios įgijimo amžius, sportavimo dažnis ir sportavimo trukmė) susiję su sportuojančių asmenų, turinčių fizinę negalią, sportinio tapatumo rodikliais. Tyrimas vykdytas 2024–2025 m. Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos organizuotuose Lietuvos Respublikos neįgaliųjų sporto čempionatuose. Duomenys rinkti anketavimo metodu, taikant standartizuotą klausimyną – Sportinio tapatumo matavimo skalę (STMS). Tyrime dalyvavo 122 sportuojantys asmenys, turintys fizinę negalią. Duomenų analizei taikyti neparametriniai statistiniai metodai.Tyrimo rezultatai parodė, kad statistiškai reikšmingi bendrojo sportinio tapatumo skirtumai nustatyti tik vertinant lytį. Vertinant amžiaus grupes, bendrasis sportinio tapatumo rodiklis reikšmingai nesiskyrė, tačiau skirtumų nustatyta vieno atskiro teiginio įverčiuose. Gyvenamoji vieta, negalios kilmė, negalios įgijimo amžius, sportavimo dažnis ir sportavimo trukmė su sportiniu tapatumu statistiškai reikšmingai nesusiję. Gauti rezultatai leidžia teigti, kad sportuojančių asmenų, turinčių fizinę negalią, sportinis tapatumas nėra tiesiogiai susijęs su daugeliu demografinių ar sportavimo intensyvumo rodiklių ir gali būti labiau susijęs su subjektyvia sporto patirtimi.