Sąsaja tarp paauglių lyties ir aukos elgsenos - Valeeva, Roza A.; Litvinova, Natalia N.; Kulesza, Ewa M. (Special Education, 2016)
Šio tyrimo būtinybę nulėmė mūsų visuomenėje atsirandantys nauji lyčių vaidmenys ir jų raiška, plintantis tarp vaikų ir paauglių reiškinys – aukos elgsenos pasireiškimas. Aukos elgsenos formavimosi priežasčių identifikavimas grindžiamas paauglių lyties raiškos analize. Pagrindiniai tyrimo metodai yra Buss’o ir Perry’o klausimynas, modifikuota Freiburgo asmenybės klasifikacija (forma FPI-B), asmeninės orientacijos nustatymo technika, kurią pasitelkus apibrėžiamos tipinės respondentų agresyvaus elgesio formos, kai kurie asmenybės bruožai, identifikuojami keturi pagrindiniai asmenybės tipai (humanistinis, egocentriškas, sociocentriškas, negatyvistinis). Lyties stereotipų deformaciją šiuolaikinėje visuomenėje atspindi aukų elgsena. Palyginti aukštas agresijos lygis (tai vienas iš viktimizacijos ženklų) būdingas ir vaikinams, ir merginoms, ypač tai pasakytina apie paauglius, pasižyminčius negatyvistinės asmenybės bruožais, dažnai nesuvokiančius nei savęs, nei kitų. Tyrimas nustatė kai kuriuos skirtingų lyčių paauglių aukos elgsenos bruožus. Nebuvo patvirtinta jokių aiškių lyties sąlygotų bruožų, kuriuos būtų galima paaiškinti šiuolaikinėje visuomenėje besikeičiančiais lyčių vaidmenimis, ypač maskulinizacijos fenomeno paplitimu tarp moteriškosios giminės atstovių.