Psychological factors influencing the feeling of loneliness in female students with hearing impairments - Baranauskienė, Ingrida; Kovalenko, Alla; Leonova, Inna (Special Education, 2020)
Straipsnyje pateikiami veiksnių, įtakojančių klausos sutrikimų turinčių studenčių vienišumo jausmo atsiradimą, tyrimo rezultatai. Gauti rezultatai rodo, kad studentės, turinčios klausos sutrikimų, jaučia vienišumą, ypač šis jausmas pasireiškia šeimos sferoje. Vienišumo jausmas siejamas ne tik su tarpasmeniniais santykiais, bet ir su asmeninėmis savybėmis, požiūriu bei poreikiais. Studenčių, turinčių klausos sutrikimų, dirglumo ir emocinio nestabilumo šaltiniai yra šie: nepakankamas socialinio ir kultūrinio bendravimo poreikio patenkinimas, egzistuojantys lyčių konfliktai tarp partnerių, kuriuos lemia socialiniai stereotipai ir lyčių nelygybė. Pagrindinės studenčių, turinčių klausos sutrikimų, vienišumo jausmo priežastys yra baimės: vienišumo, priklausomybės, kitų atstūmimo tiek tarpasmeniniuose, tiek socialiniuose santykiuose, taip pat socialinis nerimas. Vienišumo jausmas atsiranda dėl šių veiksnių: bendravimo baimės, tarpasmeninių santykių, asmeninių savybių, taip pat nepasitenkinimo savo gyvenimo kokybe. Studentėms, turinčioms klausos sutrikimų, reikia ypatingo universiteto personalo dėmesio, kad jos galėtų integruotis į švietimo aplinką, užmegzti ryšius su bendraamžiais ir šeimos nariais.